22 en 29 november 2021 - Tweedaagse vorming suïcidepreventie voor volwassenenbegeleiders – Brussel

Suïcide vormt in België een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Elke dag overlijden gemiddeld zeven mensen door zelfmoord en er gebeuren meer dan tien keer zoveel zelfmoordpogingen. Deskundigheidsbevordering bij hulpverleners vormt één van de meest succesvolle preventiestrategieën. Daarom biedt de suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg een 2-daagse vorming aan voor hulpverleners uit de volwassenenhulpverlening.

In deze vorming wordt stil gestaan bij de problematiek en worden handvatten aangereikt om met suïcidale personen om te gaan.

Voor wie is deze vorming interessant?

Hulpverleners uit CAW, slachtofferhulp, PAAZ en spoedafdelingen, ziekenhuispersoneel van PZ, liaisonpsychiatrie AZ, voorzieningen Geestelijke Gezondheidszorg, huisartsen, mobiele (crisis)teams, OCMW, thuiszorg, hulpdiensten, ...

De groep bestaat uit mensen met verschillende achtergronden. Dit creëert een forum waar men een leerrijk en kleurrijk palet van ervaringen kan delen.

Wat kan je verwachten?

Gedurende 2 dagen gaan we op een interactieve manier aan de slag. We maken een combinatie van theorie, praktijk, het aanleren van vaardigheden en uitwisselen van ervaringen. Volgende onderwerpen kunnen aan bod komen:

 • Hoe vaak komt zelfdoding voor?
 • Wat zijn de oorzaken van suïcidaliteit?
 • Wat zijn de risicofactoren?
 • Wat zijn de signalen die wijzen op suïcidaliteit?
 • Hoe kan je het risico op suïcide inschatten?
 • Hoe ga je het gesprek aan met een suïcidale persoon?
 • Wat doe je in geval van crisis?
 • Wat doe je in geval van een suïcidepoging?
 • Hoe ga je om met nabestaanden?
 • Hoe ga je om met je eigen gevoelens als hulpverlener?

Om de interactiviteit van de vorming te garanderen wordt er gebruik gemaakt van videofragmenten, groepsdiscussie, rollenspelen en casussen die de deelnemers zelf aanbrengen. We trachten hierbij telkens te vertrekken vanuit levensechte begeleidingssituaties met volwassenen, om op deze manier antwoorden voor de praktijk te vinden.

Praktisch

Data: Maandag 22 en 29 november 2021. De vorming gaat steeds door van 9u30 tot 16u00. De terugkomdag zal doorgaan op maandag 14 februari 2022 van 9u30 tot 12u30

Locatie: Gemeenschapscentrum De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek (02 245 75 22)

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

 • station Brussel Noord (15 min te voet)
 • tram 55 halte Rubens richting Rogier en halte Liedts richting Bordet (nog 1 min te voet)
 • tram 25-93 (Boondaal) halte Liedts (nog 5 min te voet)

 

Prijs: € 110/deelnemer incl. broodjeslunch

Inschrijving is definitief na overschrijving. Kosteloos annuleren kan tot 14 werkdagen voor de eerste vormingsdag. Een engagement voor beide dagen is een voorwaarde om deel te nemen.

 

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met Jolien Knaeps (coördinator CGG-SP Brussel) – jolien.knaeps@cgg-brussel.be of 02/478 90 90

Of schrijf je onmiddellijk in via onderstaand formulier.

Indien het e-mailadres van de deelnemer niet dezelfde is als de jouwe, gelieve hier dan het e-mailadres van de deelnemer in te vullen.
CAPTCHA
Deze vraag stellen we om te testen of je al dan niet een echte persoon bent. Zo kunnen we spam vermijden.

© Zelfmoord1813 - disclaimer